یکی از محصولاتی به شدت در صنعت برق کامپیوتر و … استفاده میشود و نبود آن باعث بوجود آمدن خسارات مالی زیادی میشود سیلیکون است که با توجه به خصوصیات منحصربفرد خود باعث سرد نگه داشتن قطعات سخت افزاری کامپیوتر و موبایل خواهد شد. ما در این مقاله قصد داریم تمامی توضیحاتی که در مورد خمیر سیلیکون لازم است را به شما بیان کنیم تا هم با این ماده بینظیر بیشتر آشنا شوید و هم کاربرد دقیق آن را بدانید. با هادی سیم همراه باشید.
ماده سیلیکون چیست؟
ماده سیلیکون یا Silicone material یکی از عناصر شیمیایی است که در جدول مندلیوف با حرف Si نمایش داده میشود. این ماده به صورت جامد بوده و از جنس کریستال میباشد. رنگ آن آبی کدر و مایل به خاکستری است. وجود این ماده در جهان آنقدر زیاد است که برخی از دانشمندان معتقد هستند که سیلیکون دومین ماده زیاد جهان بعد از اکسیژن میباشد. این مواد به شکل ها و صنایع مختلفی تولید و استفاده میشود که از خصوصیات بارز آن میتوان به مقاومت در برابر دمای بسیار بالا و جلوگیری از نفوذ آب اشاره کرد. از حالت های مختلف این ماده که در صنایع مختلف استفاده میشود میتوان به موارد زیر اشاره کرد
- سیلیکون مایع
- سیلیکون جامد و لاستیکی
- سیلیکون خمیری
هر کدام از شکل های سیلیکون برای کاربرد خاصی تولید میشوند که در ادامه بیشتر در مورد آن صحبت خواهیم کرد.
بیشترین کاربرد های ماده سیلیکون چیست؟
همانطور که گفته شد، ماده سیلیکون کاربرد بسیار زیادی دارد که برای صنایع مختلف متفاوت است. اجازه بدید تا بیشترین کاربردهای این ماده را به چند دسته تقسیم کنیم:
- ماده سیلیکون در صنعت سیم و کابل
- ماده سیلیکون در صنعت سخت افزار و کامپیوتر
- ماده سیلیکون در صنعت زیورآلات و تجهیزات
- ماده سیلیکون در صنعت لوازم ساختمانی و آشپزخانه
- ماده سیلیکون در صنعت پزشکی و بهداشتی
اگر بخواهیم به صورت جامع توضیح دهیم، ماده سیلیکون در اکثر صنایع وجود دارد و به همین دلیل نمیتوان آنها را تفکیک کرد ولی به صورت کلی بیشترین استفاده از ماده سیلیکون در این 5 صنعت بیشترین کاربرد را دارند. در هر یک از آنها محصولاتی تولید میشوند که در صورت نبود ماده سیلیکون، قطعا باعث بروز مشکلات بسیار زیادی خواهد شد. بنابراین سعی کردیم تا در مورد این پنج مورد بیشتر صحبت کنیم.
استفاده ماده سیلیکون در صنعت سیم و کابل
یکی از مهم ترین مکمل های صنعت سیم و کابل، ماده سیلیکون است. به طوری که نبود آن ممکن است باعث آتش سوزی های متداوم و خطرات جانی زیادی شود. قطعا میدانید که تمامی سیم و کابل ها با توجه به روکش هایی از جنس PVC یا سیلیکون تولید میشوند. خب دلیل استفاده از ماده سیلیکون در سیم و کابل چیست؟ جواب آب بسیار سادست. ماده سیلیکون به دلیل خصوصیات منحصربفردی که دارد از بروز خطر های برقگرفتگی، آتش سوزی و … جلوگیری میکند. اجازه دهید برخی از ویژگی های بارز این ماده فوق العاده را بیان کنیم:
- طول عمر بسیار بالا
- انعطاف پذیری فوق العاده
- عایق رطوبتی
- ضد میکروب و قارچ
- مقاوم در برابر تغییرات آب و هوایی
- عدم رنگ پذیری
- مقاومت بالا در برابر دما تا 200 درجه سانتیگراد
- نارسانای الکتریکی
- و …
با توجه به خصوصیاتی که بیان شد ماده سیلیکون به عنوان روکش سیم های برق، کاربرد بسیار زیادی داشته و در نبود آنها قطعا بسیاری از انسان ها دچار چالش خواهند شد.
استفاده از ماده سیلیکون در صنعت سخت افزار و کامپیوتر
حالت دیگری از سیلیکون وجود دارد که به آن خمیر سیلیکون گفته میشود. بیشترین کاربرد خمیر سیلیکون برای خنک نگهداشتن قطعات سخت افزاری کامپیوتر است تا از بالارفتن زیاد دما در قطعات خاص کامیپوتر جلوگیری شود. اصلی ترین بخش در کامپیوتر که باید از خمیر سیلیکون استفاده شود، CPU است. هدف اصلی خمیر سیلیکون از بین بردن عیب ها و شکاف های هوا بین CPU و هیت سینک است که با توجه به سیلیکون از ایجاد دمای بسیار بالای سی پی یو و هیت سینک جلوگیری خواهد شد.
البته این موضوع را در نظر داشته باشید که استفاده زیاد از خمیر سیلیکون برای CPU، باعث سرازیر شدن آن و در نتیجه بوجود آمدن مشکلات دیگری خواهد شد. بنابراین دستورالعمل های لازم را دنبال کنید.
استفاده از ماده سیلیکون در صنعت تجهیزات و اکسسوری
یکی دیگر از کاربرد های این ماده ، صنایع تجهیزات و اکسسوری است. قطعا شمایی که موبایل هوشمند دارید، باید با قاب های سیلیکونی آشنایی کامل داشته باشید. این قاب های گوشی با سیلیکون ساخته شده و به دلیل انعطاف پذیری بالا و همچنین بافت بسیار جذاب، دائما مورد پسند بسیاری از افراد میباشد. این قاب های سیلیکونی در برابر آب و حرارت مقاومت بسیار بالایی داشته و میتواند باعث بهبود عملکرد تلفن همراه شما شود. برخی دیگر از کاربرد های ماده سیلیکون در صنعت تجهیزات و اکسسوری به شرح زیر است:
- تولید جاسوئیچی
- تولید انواع روکش های اسباب بازی
- تولید اکسسوری های مربوط به پوشاک
- تولید انواع دستبند و گردن بند
- و …
استفاده از ماده سیلیکون در صنعت لوازم ساختمانی
در تجهیزات ساختمانی نیز با توجه به خصوصیات ماده سیلیکون، قطعا از آن استفاده های بسیار زیادی میشود. این استفاده ها آنقدر زیاد است که نمیتوان به همه آنها اشاره کرد ولی به چند مورد اشاره خواهیم کرد:
- واشر های آب و فاضلاب
- انواع شیلنگ و تجهیزات آبی
- پایه های ماشین لباسشویی
- لولای درب یخچال
- سرویس های قابلمه
- و …
همانطور که تا به اینجا متوجه شدید، ماده سیلیکون کاربرد های بسیار زیادی در تمامی صنایع دارد و با توجه مهم ترین خصوصیات آن، یعنی مقاوم در برابر دما و نفوذ آب در تولید یک سری از چسب ها نیز استفاده میشود. یکی از مهم ترین چسب هایی که از ماده سیلیکون درست میشود، چسب سیلیکونی است که با توجه به خاصیت چسبندگی بالا و همچنین جلوگیری از نفوذ آب، در ساخت آکواریوم ها نیز بسیار کاربرد دارد.
استفاده از ماده سیلیکون در صنعت پزشکی و بهداشتی
از مهم ترین و کاربردی ترین استفاده های سیلیکون میتوان به صنعت پزشکی و بهداشتی اشاره کرد. در این صنایع با توجه به خاصیت و انعطاف پذیری که این ماده دارد در تولید بخش های مختلفی از پزشکی و بهداشتی استفاده میشود. برخی از این مکمل ها عبارت اند از:
- ساخت پروتز های سیلیکونی
- ساخت دستکش های بهداشتی
- تولید لوازم کودکان مانند پستانک
- ساخت دندان و قالب های مربوط به دندانپزشکی
- و …
بنابراین در صورتی که سیلیکون نباشد، در بیشتر صنایع، خلل ایجاد شده و ممکن است باعث بروز مشکلات بسیار زیادی در آینده شود.
سخن آخر
ما در این مقال سعی کردیم تمامی مشخصات و ویژگی های ماده فوق العاده کاربردی سیلیکون را بیان کنیم. امیدواریم که این مطالب برای شما مفید بوده باشد. ممنونیم که تا به اینجا همراه هادی سیم بودید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.