سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

وجود سیم برای تمامی تجهیزات و دستگاه های امروزی از ضروریات است و نبود آن خلل بسیار زیادی را در تمامی صنایع ایجاد می‌کند. سیم ها و کابل ها با اینکه وظیفه انتقال جریان برق را دارند، کاربرد های متفاوتی نیز خواهند داشت. یکی از سیم هایی که وظیفه متفاوتی نسبت به بقیه انجام می‌دهد سیم ارت است که ما در این مقاله قصد داریم تا در مورد تمامی ویژگی ها، وظیفه ها و کارآیی آن به صورت کامل و جامع توضیح دهیم. با ما همراه باشید تا این نوع سیم را بیشتر بیشناسید.

سیم ارت چیست؟

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

به سیم هایی که از وسایل الکتریکی به زمین متصل می‌شود تا تمامی نشتی ها و بار های اضافی برق را به زمین منتقل کند، سیم ارت یا سیم Earth می‌گویند. این سیم در واقع یک سیم ایمنی برای جلوگیری از خطر برق گرفتگی و آسیب به دستگاه ها می‌باشد. به عبارتی دیگر سیم ارت به عنوان یک مسیر امن برای جریان برق است که به طور مستقیم تجهیزات الکتریکی را به زمین متصل می‌کند.

چرا باید وجود سیم ارت اهمیت بالایی دارد؟

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

اهمیت استفاده از سیم ارت به قدری بالاست که استفاده از آن در تمامی ساختمان ها و دستگاه های برق اجباری است. این سیستم برای جلوگیری از آسیب های جانی و مالی که مربوط به تجهیزات الکتریکی است نقش بسیار مهمی دارند. در صورتی که سیم ارت به درستی نصب شود، جریان اضافی را با سرعت به زمین منتقل کرده و از اتفاقات ناشی از نشتی برق جلوگیری می‌کند. بنابراین اگر بخواهیم به طور خلاصه اهمیت استفاده از سیم ارت را بیان کنیم، می‌توان به عنوان های زیر اشاره کرد:

  • جلوگیری از خط برق‌گرفتگی
  • حفاظت از تجیهزات برقی

جلوگیری از خطر برق گرفتگی توسط سیم ارت

یکی از اصلی ترین کار هایی که سیم ارت انجام می‌دهد، جلوگیری از شوک های الکتریکی است. فرض کنید یکی از وسایل برقی دچار نقص فنی شده و بدنه آن دارای جریان برق می‌شود. این وظیفه سیم ارت است که با وصل کردن جریان برق به زمین و جلوگیری از عبور جریان الکتریکی از بدن انسان، باعث جلوگیری از خطر برق گرفتگی شود.

محافظت از تجهیزات برقی توسط سیم ارت

این سیم ها علاوه بر جلوگیری از خطر برق گرفتگی انسان ها، باعث محافظت از سیستم های الکتریکی نیز می‌شود. در زمان هایی که نوسانات برق ایجاد و دستگاه دچار بار اضافی می‌شوند، سیم ارت این جریان اضافی را به زمین منتقل کرده و از خرابی وسایل برقی جلوگیری می‌کند.

مطالعه کنید  مقایسه کابل تک هسته ای و چند هسته ای

نحوه عملکرد سیم ارت به چه صورت است؟

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

عملکرد سیم ارت به این صورت است که یک مسیر کم‌مقاومت برای جریان اضافی ایجاد می‌کند. زمانی که جریان الکتریکی به هر دلیلی از مسیر اصلی منحرف شود، سیم ارت با انتقال سریع آن به زمین، از افزایش ولتاژ در تجهیزات و بروز حادثه‌های ناگوار جلوگیری می‌کند. این سیستم به طور موثر با اتصال زمین به دستگاه‌ها، آنها را در برابر نوسانات برق و اتصالی‌ها ایمن می‌کند. این پروسه زمانی کار می‌کند که سیستم ارتینگ به طور کامل اجرا شده باشد. در ادامه در خصوص سیستم ارتینگ بیشتر توضیح خواهیم داد.

اجزای سیستم ارتینگ چیست؟

سیستم ارتینگ دارای 4 بخش است که هر بخش نقش منحصربفردی را در عملکرد این سیستم اجرا می‌کنند. این اجزا عبارت اند از:

1- سیم های ارت

که وظیفه اتصال دستگاه ها و یا مدار ها به زمین را برعهده دارند.

2- الکترود زمین

الکترود به طور مستقیم در زمین قرار داشته و نقطه ای است که جریان الکتریکی از مدار به زمین تخلیه می‌شود.

3- میله ارت

یکی دیگر از بخش های سیستم ارتینگ، میله ارت است که معمولا از جنس فلزات رسانا مانند مس بوده که به عنوان یک رابط بین سیم ارت و زمین عمل خواهد کرد.

4- تابلو ارتینگ

این تابلو ها در ورودی ساختمان نصب می‌شوند و تمامی سیم های ارت به آن متصل خواهد شد.

انواع کاربرد های سیم ارت در صنایع مختلف

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟
سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

سیم ارت در بخش های مختلفی استفاده می‌شود به طوری که شما هیچ جایی را پیدا نمی‌کنید که از این سیم استفاده نشده باشد. اگر بخواهیم بیشترین کاربرد های سیم های ارت را بیان کنیم، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ساختمان های مسکونی
  • تجهیزات صنعتی
  • سیستم های ارتباطی

کاربرد سیم های ارت در ساختمان های مسکونی

در بسیاری از کشور ها حتی ایران استفاده از سیم ارت در ساختمان های مسکونی جزو واجبات بوده و در صورت رعایت نکردن آن، جریمه های سنگین شامل حال سازنده خواهد شد. سیم های ارت در ساختمان های مسکونی، از شوک های الکتریکی ناشی از نوسانات برق و خرابی دستگاه های برقی ساختمان محافظت خواهد کرد.

کاربرد سیم های ارت در تجهیزات صنعتی

همانطور که می‌دانید تجهیزات صنعتی معمولا با ولتاژ های بالا کار می‌کنند و به همین دلیل دائما در معرض خطرات ناشی از نشت جریان و اتصال های کوتاه هستند. وجود سیم ارت در این دستگاه ها باعث افزایش ایمنی و جلوگیری از خسارات جبران ناپذیر خواهد شد.

مطالعه کنید  کدام وسایل به محافظ برق نیاز دارند؟ نقش محافظ برق در خانه

کاربرد سیم های ارت در سیستم های ارتباطی

سیستم های ارتباطی مانند تلفن ها و سرور ها دائما در معرض تداخل های الکترومغناطیسی هستند و وجود سیم های ارت از ایجاد این تداخل ها جلوگیری می‌کند و باعث بهتر شدن کیفیت انتقال سیگنال و افزایش طول عمر تجهیزات خواهد شد.

مراحل نصب سیم ارت در ساختمان

سیم ارت چیست و چه کاربردی دارد؟

نصب سیم های ارت در ساختمان مستلزم داشتن مهارت و دانش کافی می‌باشد و باید توسط افراد متخصص انجام شود. معمولا مراحل نصب سیم ارت دارای 3 مرحله است که در ادامه در خصوص آنها توضیح خواهیم داد.

1- انتخاب محل نصب

اولین و مهم ترین مرحله از نصب سیم های ارت انتخاب محل نصب سیستم ارتینگ است که باید حتما دور از لوله ها و سیستم های آب و فاضلاب باشد و همچنین دارای فاصله مناسب از ساختمان باشد که در صورت بروز حوادث از خطران حاصله جلوگیری کند.

2- نصب الکترود زمین

بعد از اینکه محل نصب سیستم ارتینگ مشخص شد، میله ارت یا همان الکترود زمین به عمق زمین فرو رفته تا جریان ها را بتواند به زمین منتقل کند. جنس این میله ها از فلزات رسانا مانند مس بوده و دارای مقاومت کمی در برابر جریان الکتریکی هستند.

3- اتصال سیم های ارت

مرحله آخر از نصب سیم های ارت، سیم های ارت به تجهیزات الکتریکی و الکترود زمین وصل شده و سیستم ارتینگ را کامل می‌کنند. این کار باید با دقت و طبق استاندارد های موجود انجام شده و از کار کردن سیستم مطمئن شد.

نتیجه و سخن آخر

استفاده از سیستم ارتینگ و سیم های ارت در تمامی مکان ها از الزامات بوده و نبود آن مشکلات زیادی را بوجود خواهد آورد. بنابراین شما در تمامی مکان ها می‌توانید شاهد اجرای این سیستم باشید. ما در این مقاله سعی کردیم تمامی اطلاعاتی که در خصوص سیم های ارت و همچنین کاربرد آن است را به شما توضیح داده و تمامی سوالات شما را پاسخ دهیم. ممنونیم که تا به اینجا همراه هادی سیم بودید. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد.

 

 

simadmin
ارسال دیدگاه