امروزه با توجه به پیشرفت تکنولوژی و اختراع دستگاه های بسیار کارآمد برای حفظ جان افراد در ساختمان، تغییر بسیار زیادی در امر ساخت و ساز شکل گرفته است. یکی از این اختراعات دتکتور اعلام حریق است که وظیفه بسیار حساسی در ساختمان دارد. ما در این مقاله سعی کردیم تا در مورد کاربرد ها و ویژگی های دتکتور صحبت کرده و بهترین آنها را به شما عزیزان معرفی کنیم. با هادی سیم همراه باشید.
دتکتور اعلام حریق چیست؟
یکی از محصولات اعلام آتش سوزی در ساختمان، دتکتور میباشد. این دستگاه وظیفه دارد با توجه به یک سری شرایط و ویژگی ها، در سریع ترین روش ممکن خطر آتش سوزی را گزارش دهد. مکانیزم کاری دتکتور اعلام حریق به این صورت است که به محض تشخیص خطر آتش سوزی با توجه به سنسور های موجود داخل دستگاه، زنگ خطری را به صدا درآورده و همه افراد موجود در ساختمان را از احتمال خطر آتش سوزی مطلع میکند. مدل های دستگاه دتکتور اعلام حریق با توجه به سنسور های خاص به دسته های مختلفی تقسیم میشوند که هرکدام ویژگی های منحصربفرد خود را دارند.
سرعت اعلام حریق باید آنقدر زیاد باشد تا زمانی کافی برای خروج افراد و رسیدن ماموران آتشنشانی را فراهم کرده و خسارات ناشی از آتش سوزی را به حداقل برساند. جالب است بدانید که در زمان قدیم، یک شخصی را برای اعلام حریق استخدام میکردند که دائما در ساختمان حضور داشت و وظیفه داشت بعد از بروز آتش سوزی زنگ خطر را با توجه به حرکت دادن اهرم و ایجاد صدای آژیر، آتشنشانان را با خبر سازد. ولی الان این کار کاملا اتوماتیک و با توجه به دتکتور اعلام حریق انجام میشود. در ادامه در مورد انواع مختلف دتکتور های اعلام حریق صحبت خواهیم کرد.
انواع مختلف دتکتور اعلام حریق چیست؟
دتکتور های اعلام آتش با توجه به وجود سنسور های خود، آتش را تشخیص میدهند. هر کدام از آنها ویژگی های منحصربفرد خود را دارند. اگر بخواهیم تمامی مدل های دتکتور را اعلام کنیم، میتوان آن را به 5 دسته تقسیم کرد. این موارد عبارت اند از:
- دتکتور اعلام حریق حرارتی
- دتکتور اعلام حریق دودی
- دتکتور اعلام حریقه شعله ای
- دتکتور اعلام حریق گازی
- دتکتور اعلام حریق ترکیبی یا مولتی
شما میتوانید با توجه به بررسی های خود اقدام به خرید یکی از این مدل های دتکتور اعلام حریق کنید. در ادامه بیشتر در مورد آنها صحبت خواهیم کرد تا انتخاب بهتری داشته باشید.
ویژگی های دتکتور حرارتی
ساختار این نوع از دتکتور ها بسیار ساده بوده و عملکرد با سرعت واکنش پایینتری نسبت به بقیه دتکتور ها دارند. دتکتور های حرارتی به دما بسیار حساس بوده و تغییر ناگهانی دمای محیط باعث میشود تا آژیر هشدار به صدا دربیاید. محدوده ای که هر دستگاه میتواند پوشش دهد نسبتا کم میباشد ولی قیمت بسیار ارزان و مناسبی دارند. درصد اطمینان این دتکتور مناسب بوده و در دو نوع دما ثابت و افزایش در بازار ایران وجود دارند. البته نا گفته نماند که برخی از آنها سنسور تشخیص حرارت نقطه ای و برخی دیگر سنسور خطی دارند.
ویژگی های دتکتور دودی
در حال حاضر اکثر ساختمان ها از دتکتور های دودی استفاده میکنند. همانطور که از اسم آن مشخص است، نسبت به دود حاصل از آتش واکنش نشان داده و افراد را مطلع میکند. مکانیزم این دتکتور اعلام حریق به چهار دسته تقسیم میشود:
- دودی نوری
- یونوزاسیون
- بیم دتکتور
- دتکتور دودی مکشی
پرکاربرد ترین نوع دتکتور دودی، دتکتور دودی نوری است که با توجه به پراکندگی نور و قطع و وصل کردن آن، خطر آتشسوزی را اعلام میکند. معمولا عملکرد این دتکتور ها کند بوده و در آتش هایی که دود ایجاد میکنند کاربرد دارد. لازم به ذکر است برای فضا هایی که دائما در معرض دود و آلودگی هستند به هیچ عنوان کاربرد ندارند.
ویژگی های دتکتور شعله ای
عملکرد دتکتور های اعلام حریق شعله به این صورت است که به امواج الکترومغناطیسی نور آتش واکنش نشان داده و خطر آتشسوزی را اعلام میکند. انواع مختلفی از این دتکتور در بازار ایران وجود دارد که میتوان به چند دسته حساس به مادون قرمز، فرابنفش و یا ترکیبی از این دو تقسیم کرد. سرعت عملکرد این نوع دتکتور بسیار بالا بوده و به همین دلیل از قیمت بالاتر نسبت به بقیه دتکتور ها برخوردار است و معمولا برای تشخیص آتش هایی که شعله بدون دود دارند مناسب است.
ویژگی های دتکتور های گازی
اگر میخواهید عملکرد دتکتور با توجه به پخش شدن گاز های سمی و خطرناک آتش باشد، دتکتور های گازی گزینه مناسبی برایش شماست. این دتکتور اعلام حریق به دو صورت پرتابل و ثابت در بازار ایران وجود داشته که برای منازل و مصارف صنعتی کاربرد بسیار زیادی دارد. البته میزان استفاده از آن در مکان های صنعتی بالاتر است.
ویژگی های دتکتور ترکیبی
در این دتکتور اعلام حریق از دو سنسور جهت تشخیص آتش استفاده میشود که معمولا ترکیب دتکتور های دودی حرارتی یا دتکتور گازی حرارتی هستند. قیمت این دتکتور نیز به دلیل وجود دو سنسور بالا بوده و شما با توجه به میزان سرمایه خود میتوانید آن را خریداری کنید.
مقایسه دقیق دتکتور های اعلام حریق
در این بخش تمامی آیتم های مهم جهت انتخاب دتکتور را مطرح کرده ایم تا شما بتوانید بهترین تصمیم را برای خرید بگیرید. جدول زیر را مشاهده کنید.
نوع دتکتور اعلام حریق | سرعت تشخیص آتش | درصد هشدار کاذب | قیمت | کاربرد |
دتکتور حرارتی | کم | کم | کم | در مکان هایی که شعله آتش زیاد بوده و فضای بسته و محدودی وجود دارد |
دتکتور دودی | زیاد | متوسط | متوسط | استفاده در مکان های باز یا محدود |
دتکتور شعله | خیلی زیاد | بالا | زیاد | در زمان هایی که آتش شعله ور شده و درصد خطر بسیار بالاست |
دتکتور گازی یا مکشی | زیاد | کم و متوسط | متوسط و زیاد | در فضا های باز همراه با ذرات گرد و غبار |
حال شما قادر هستید با توجه به ویژگی های هر کدام، دتکتور مد نظر خود را انتخاب کرده و از فروشگاه های معتبر سراسر ایران خریداری نمایید.
معرفی بهترین برند های دتکتور های اعلام حریق در ایران
همانطور که میدانید تعداد بسیار زیادی از کارخانجات ایران و جهان در حال تولید انواع دتکتور های اعلام حریق هستند. ولی کدام یک از آنها اعتبار و کیفیت بهتری دارند. در زیر بهترین برند های دتکتور های اعلام حریق در ایران را میتوانید مشاهده کنید:
- برند زیتکس
- برند اینیم
- برند ماویلی
- برند تله تک
- برند آپولو
- برند گلوبال
- برند نوتیفایر
- برند زیمنس
- برند هانیول
- برند ایتون
- برند بوش
این برند ها جزو بهترین و پر فروش ترین برند های دتکتور در ایران هستند که در مدل ها و طرح های مختلف اقدام به تولید دکتور کرده اند. شما باید با توجه به توضیحاتی که داده شد مدل مورد نظر خود را انتخاب کرده و سپس در زمان خرید به برند آن توجه داشته باشید.
نحوه سیمکشی دتکتور های اعلام حریق
برای نصب دتکتور شما نیازمند دو سیم کشی خواهید بود که یکی از آنها به برق شهری وصل شده و دیگری دستگاه را به کنترل پنل وصل میکند. تمامی دتکتور ها دارای پل های مثبت و منفی بوده و در هرجای مدار قابل نصب هستند. فقط توجه داشته باشید که این دستگاه ها باید به صورت متوالی در مدار قرار گیرند. یک نکته بسیار مهم این است که حتما سعی کنید از سیم و کابل های استاندارد و با کیفیت برای سیمکشی دتکتور ها استفاده کنید زیراکه ممکن است یکی از دلایل آتشسوزی، استفاده از سیم ها و کابل های غیر استاندارد و بیکیفیت باشد.
سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم تا اطلاعات کاملی در خصوص دتکتور های اعلام حریق عنوان کنیم. امیدواریم که این مطلب برای شما مفید بوده باشد. ممنونیم که تا به اینجا همراه هادی سیم بودید.
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.